Hangi davalar arabulucuya gider?
Buna göre; çek ve senetlerden, rekabet yasağı sözleşmelerinden, fikri mülkiyet sözleşmelerinden, komisyon sözleşmelerinden, yayım sözleşmelerinden, rehincilikten ve banka ve finans kurumlarıyla olan uyuşmazlıklardan kaynaklanan uyuşmazlıklar ticari nitelikte olup, yargılama faaliyetleri arabuluculuk kapsamına girmektedir.
Hangi durumlarda arabulucuya başvurulur?
İnsanlar ne zaman arabulucuya başvurur? Hukuki bir anlaşmazlığı olan kişiler, çözmek için üçüncü bir tarafın yardımına ihtiyaç duyarlarsa arabulucuya başvurabilirler. Türkiye’de arabuluculuk, bir dava öncesinde veya sırasında kullanılabilir.
Arabulucu hangi konulara bakar?
Arabuluculuğun zorunlu olduğu davalar genellikle ticari ve ticari davalardır. Başka bir deyişle, zorunlu arabuluculuğun gerekli olduğu mahkemelerde, tarafların genellikle mahkemeye başvurmadan önce sorunu bir uzmanla çözmeleri gerekir.
Arabuluculuk hangi durumlarda zorunlu?
Yasa, çalışan veya işveren taleplerine karşı açılan davalarda ve bireysel veya toplu iş sözleşmelerine dayalı tazminat ve işe iade davalarında arabuluculuk yükümlülüğü getirmektedir. Dava açmadan önce bir arabulucuyla iletişime geçmeniz zorunludur.
Arabulucu ücreti kim öder?
Aksi kararlaştırılmadığı takdirde arabulucu ücreti taraflar arasında eşit olarak paylaştırılır. Ancak, taraflardan birinin arabuluculuk ücretinin tamamını ödemesi kararlaştırılabilir. Taraflar anlaşamazsa, devlet her iki tarafın da ödemesi gereken iki saatlik arabuluculuk ücretini öder.
Arabuluculuk ücreti ne kadar?
(4) Seri uyuşmazlıklarda arabuluculuk süreci sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, arabuluculuk konusu para ile ilgili veya para ile değerlendirilebilecek nitelikteki hukuki uyuşmazlık olsa dahi, arabulucu, ticari uyuşmazlıklarda her uyuşmazlık için 2.500,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 2.000,00 TL ücret alabilir.
Arabulucu avukat para ister mi?
Taraflar bu prosedüre avukatlarıyla katılırlarsa, avukatlarına ücret de öderler. Arabuluculuk prosedürü sırasında ücretleri ve masrafları kim öder? Taraflar aksi yönde anlaşmadığı sürece, arabuluculuk prosedürünün tüm masraflarını eşit olarak üstlenirler.
Avukat olmadan arabulucuya gidilir mi?
Arabuluculuk sürecinde tarafların bir avukat tarafından temsil edilme zorunluluğu bulunmamakla birlikte, hemen hemen her uyuşmazlıkta olduğu gibi, avukat tarafından temsil edilmek, taraflara hak ve menfaatlerinin korunması açısından önemli avantajlar sağlamaktadır.
Arabuluculuk kaç günde sonuçlanır?
Yetkili makam, 5 inci fıkraya uygun olarak arabulucu atar. (9) Arabulucu, atanmasından itibaren üç hafta içinde başvuruyu tamamlar. Arabulucu, gerektiğinde bu süreyi en fazla bir hafta uzatabilir.
Arabuluculuk görüşmeleri nerede yapılır?
Başvuru, mahkeme binalarındaki tahkim bürolarına yapılır. Tahkim bürosu bulunmayan yerlerde ise tahkim bürosu olarak görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi sicil müdürlüğünce iş yürütülür.
Arabulucu ne zaman iletişime geçer?
Yasal düzenlemeler kapsamında, işçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari davalar ve tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin davaların açılması öncesinde arabulucuya başvurulması ve arabulucu önünde hukuki konuların görüşülmesi zorunludur.
Arabulucu telefonla arar mı?
Bu nedenle arabuluculuk görüşmesinin arabulucunun işyerinde, taraflardan birinin hazırlayacağı bir yerde veya fiziksel katılım olmaksızın telefonla yapılması da mümkündür.
Arabulucuda anlaşma olmazsa ne olur?
Arabulucu anlaşmaya varamazsa… Taraflar arabuluculuk müzakereleri sonunda anlaşmaya varsa, tehdit, hile, şiddet gibi tarafların iradesini zayıflatacak bir olgu olmadığı takdirde, tarafların üzerinde anlaştıkları hususları yeniden değerlendirmeleri mümkün değildir.
Arabulucuya karşı taraf gelmezse ne olur?
Arabuluculuk oturumuna katılmamanın sonuçları 6325 sayılı Kanun’un 11. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, taraflardan birinin geçerli bir mazereti olmaksızın ilk toplantıya katılmaması halinde arabuluculuk faaliyeti sona erer.
Arabuluculuk sicile işler mi?
Arabulucu, sicile kayıt tarihinden itibaren faaliyete başlayabilir.
Hangi davalarda arabuluculuk zorunlu 2024?
İşçi ve işverenlerin bireysel veya toplu iş sözleşmelerinden doğan alacak ve tazminat davaları, işe iade davaları, ticari davalar ve belirli bir miktar para ödenmesine ilişkin tazminat davaları, tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin davalar.
Arabulucuda anlaşma olursa ne olur?
Taraflar, avukatları ve arabulucu tarafından birlikte imzalanan anlaşma, tenfiz maddesine gerek duyulmadan, hüküm niteliğinde bir belge olarak kabul edilir. Arabuluculuk sonunda anlaşmaya varılırsa, taraflar üzerinde anlaşılan hususlar hakkında dava açamazlar.
Arabulucu ne zaman devreye girer?
Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması halinde, arabuluculuk süreci, tarafların ilk toplantıya çağrıldığı ve taraflar ile arabulucu arasında sürecin devamı konusunda anlaşma sağlandığı ve bu durumun bir tutanakla tespit edildiği tarihten itibaren başlar.
Arabulucu ile anlaştıktan sonra dava açılır mı?
Mahkemenin tahkim kuruluna başvurunun yapılması ile nihai raporun hazırlanması arasındaki sürede uyuşmazlık için zamanaşımı süresi dolar ve zamanaşımı süresi işlemez. Yönetmelikte arabuluculuk için 6 haftalık bir süre öngörülmüştür.
Tavsiyeli Bağlantılar: Hukukilik Ne Demektir