Arasta ne işe yarar?
Arasta, çarşılarda aynı işi yapan zanaatkarların buluştuğu alanların adıdır. “Demirciler Arastası” ve “Bakırcılar Arastası” bugün hala aynı ismi taşımaktadır. Kentsel sit alanının ticari merkezi olma statüsünü hala korumaktadır.
Osmanlı’da arasta ne demektir?
Arasta, çarşıların aynı ürünleri satan dükkânların bulunduğu bölümüne verilen addır.
Arasta nedir sanat tarihi?
Bir sokak veya caddede aynı ürünleri satan tüccarların bulunduğu alana arasta denir. Örneğin, cadde boyunca sadece kuyumcuların bulunduğu bir yere “kuyumcular arasında” denir. Bu tür yerler özellikle Osmanlı döneminde yaygındı.
Kapalı çarşı arasta mıdır?
Arastalar ile bedestenler arasındaki ortak noktalar ve benzerlikler nedeniyle daha sonraları halk arasında bu bedestenlere “bedesten” veya “bedesten” denilmiştir.
Selimiye arastası ne satılır?
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Kavaflar Çarşısı olarak adlandırdığı ve burada çok sayıda ayakkabıcı ve Yemenici bulunduğu için bu adı verdiği Selimiye Arastası’ndaki dükkânlar, günümüzde daha çok ev şekercileri ve hediyelik eşya satan esnafın faaliyet gösterdiği bir yer haline gelmiştir.
Arasta olmak ne demek?
1-Dükkanların önünde üstü örtülü veya saçaklı çarşı. 2-Çarşılarda zanaatkârların aynı işi yaptığı alan.
Bedesten ve arasta ne demek?
Osmanlı şehirlerinde şehrin alışveriş merkezlerini oluşturan bedestenler, çarşılar ve arastalar birbirini tamamlayan yapılardır.
Arasta Türkçe mi?
Farsça raste راستا/راسته “düz sokak, yol, özellikle pazar sokağı” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, +a ekiyle Farsça raste “düz” kelimesinin geçmiş zaman fiil sıfatıdır.
Osmanlı’da pazar yerine ne denir?
Osmanlı Devleti’nde kumaş, mücevher ve çeşitli değerli eşyaların alınıp satıldığı, üzeri eşit büyüklükteki kubbelerle örtülü, bir nevi bedesten işlevi gören yerlere Bedesten adı verilirdi.
Arasta ticari amaçlı mimari yapı mıdır?
Ticaret merkezindeki yapı tiplerinden olan Kapalıçarşı, Arasta ve Kapalıçarşı, kitabın ayrı bölümlerinde örnekleriyle birlikte incelenmektedir.
Bedestan ne demektir?
Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, kıymetli eşya satışı için inşa edilmiş, genellikle dikdörtgen planlı, kubbeli büyük yapılara verilen addır.
Osmanlı’da bedesten nedir?
Türkçede “bedesten” olarak kullanılan bu kavram, Arapça “bezzazistan” kelimesinden gelmektedir ve kumaşların satıldığı yer olarak adlandırabileceğimiz, özellikle Osmanlı döneminde kumaş loncalarının (kumaşçılar) merkezi olan, aynı zamanda takı, silah, kumaş gibi birçok ürünün satıldığı bir ticaret merkeziydi.
Osmanlı’da arasta ne demek?
Aras’ı zanaatkarların genelde aynı ürünleri sattığı alan olarak tanımlayabiliriz. Arasta kelimesi ayrıca belirli bir düzende düzenlenmiş ve satılmış ürünler olarak da yorumlanabilir.
Kapalı çarşının diğer adı nedir?
Kapalıçarşı’nın çekirdeğini oluşturan ve tarihte Çarşu-yı Kebir adıyla anılan, büyük olasılıkla Bizans dönemine ait olan ilk bedesten, yani “İç Bedesten” yani Cevahir Bedesteni, Ayasofya’ya gelir sağlamak amacıyla 1460 yılında inşa edilmiştir.
Selimiye arastasını kim yaptı?
Arasta: “Aynı işi yapan zanaatkârların bulunduğu çarşı alanı” olarak tanımlanmaktadır. Selimiye Arastası Selimiye Camii’ne gelir sağlamak amacıyla; bu caminin yapımından sonra Sultan III. Murat döneminde Mimar Sinan’ın kalfası Davut Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Arasta ticari amaçlı mimari yapı mıdır?
Ticaret merkezindeki yapı tiplerinden olan Kapalıçarşı, Arasta ve Kapalıçarşı, kitabın ayrı bölümlerinde örnekleriyle birlikte incelenmektedir.
Bedestan ne demektir?
Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, kıymetli eşya satışı için inşa edilmiş, genellikle dikdörtgen planlı, kubbeli büyük yapılara verilen addır.
Osmanlı’da bedesten nedir?
Osmanlı kentlerinde kentin alışveriş merkezlerini oluşturan kapalı çarşılar, pazarlar ve arastalar birbirini tamamlayan yapılardır. Bedestenler değerli malların saklandığı ve satıldığı müstahkem duvar yapılarıdır. Ayrıca para ve değerli eşyaların korunduğu ve saklandığı sandıklar da vardır.
Selimiye Arastası kime ait?
Selimiye Arasta – Edirne III. Murat, Selimiye Camii’ne gelir sağlamak amacıyla Mimar Davut Ağa’ya yaptırmıştır. 256 metre uzunluğunda olup 73 kemeri vardır.